Özel Eğitim Nedir?
Hızlı Erişim
ÖZEL EĞİTİM NEDİR ?
Çeşitli nedenlerden dolayı akranlarından anlamlı farklılık gösteren bireylerin eğitim ihtiyacını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların yetersizliklerine ve özeliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitime " özel eğitim " denir. Özel eğitim ; Özel gereksinimli bireylere sunulan, üstün özellikleri olanları yetenekleri doğrultusunda kapasitelerinin en üst düzeye çıkmasını sağlayan, yetersizliği engele dönüştürmeyi önleyen, engelli bireyi kendine yeterli hale getirerek topluma kaynaşmasını ve bağımsız, üretici bireyler olmasını destekleyecek becerilerle donatan eğitimdir. Özel eğitim , genel eğitimden içerik yönünden yani nelerin öğretileceği yönünden farklaşmaktadır.
Özel gereksinimli bireylerin performans düzeyleri ( her bireyde olduğu gibi) ve öğrenme süreçleri bir birinden farklılık göstermektedir. " Her çocuk öğrenir, bazen aynı anda,bazen faklı anda, bazen aynı yolla,bazen faklı yolla.'' bu nedenledir ki özel gereksinimli bireylerin eğitim performansları kaba değerlendirme (tüm gelişim alanlarındaki güçlü ve zayıf yönlerini ve gereksinimlerini ) belirlenerek bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) hazırlanır. Özel gereksinimli bireyin gelişimi veya ona uygulanan programın gerektirdiği disiplin alanlarında (öz -bakım, akademik beceriler, sosyal beceriler, iletişim v.b) eğitsel gereksinimlerini karşılamak üzere uygun eğitim ortamlarında (bireysel ve grup eğitim vb. odalarında) destek hizmetlerden en üst düzeyde yararlanması amaçtır. Bireyselleştirilmiş eğitim programı aile, öğretmen ve ilgili uzmanların işbirliği ile planlanır ve bireyin ailesinin onayı ile uygulanır.
Özel gereksinimli bireylerin özel eğitim sürecinde; erken tanı ve erken müdahale çok önemlidir. Tanımlama ve müdahale için uzman kişilere hemen başvurulmalıdır.